ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑ

Αποφασίσατε να αλλάξετε δουλειά και να κάνετε μία νέα αρχή στη ζωή σας. Περνώντας από το στάδιο της έρευνας αγοράς, έως την τελική συνέντευξη και φτάνοντας στην απασχόλησή σας πολλά είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξετε προκειμένου να εξασφαλίσετε την επιτυχία:

Πριν τη συνέντευξη...
1. Μην αλλάζετε συχνά δουλειά. Εάν κάθε χρόνο αλλάζετε εργοδότη σημαίνει ότι δεν επενδύετε καθόλου στη εργασία σας. Εάν το βιογραφικό σας περιέχει απασχόληση σε 5 διαφορετικούς εργοδότες μέσα σε έξι χρόνια ετοιμαστείτε να δώσετε εξηγήσεις που πιθανά δεν θα πείσουν κανένα
2. Μην εγκαταλείπετε τη δουλειά σας πριν εξασφαλίσετε την νέα σας θέση απασχόλησης. Πάντα να δίνετε 1 μήνα περιθώριο στον εργοδότη σας από την ημέρα που θα του κοινοποιήσετε την παραίτησή σας έως την ημέρα αποχώρησης σας.

Στη συνέντευξη:
Προετοιμαστείτε, Προετοιμαστείτε, Προετοιμαστείτε!!! Αυτό είναι το βασικό κλειδί της επιτυχίας.
Σαν ένας γενικός οδηγός, αυτά που πρέπει να προσέξετε σε μία συνέντευξη είναι:
1. Ερευνήστε! Πριν από τη συνέντευξη ψάξτε στο διαδίκτυο οτιδήποτε αφορά την επιχείρηση και τους ανταγωνιστές της. Κρατήστε σημειώσεις και ετοιμάστε ερωτήσεις. Προσπαθήστε να μετατρέψετε τη συνέντευξη σε διάλογο: Εντοπίστε εάν η επιχείρηση επεκτείνεται ή έχει επεκταθεί στο εξωτερικό, αν προχωράει σε νέες αγορές, ποια είναι τα καινούργια προϊόντα.
2. Μην καθυστερείτε στο ραντεβού σας. Να έχετε πάντα μαζί σας επιπλέον αντίγραφα του βιογραφικού σας.
3. Καθίστε ευθυτενής στην καρέκλα σας, μη ξαπλώνετε πάνω σε αυτή. Ακουμπήστε τα χέρια σας σταθερά σα πόδια σας.
4. Μην κατηγορείτε τον προηγούμενο εργοδότη ή τους προηγούμενους συναδέρφους σας. Εάν σας ρωτήσουν γιατί αλλάζετε δουλειά μπορείτε να επικαλεστείτε την θέληση να εργαστείτε στη νέα εταιρεία, την αξιοποίηση δυνατοτήτων σας που μέχρι τώρα παραμένουν αναξιοποίητες κλπ.
5. Προετοιμάστε τις απαντήσεις που θα δώσετε όταν θα σας ζητήσουν να μιλήσετε για τον εαυτό σας.
6. Στη συνέντευξη πρέπει να είστε ντυμένοι απλά και καθαρά. Μη βάλετε κοσμήματα, μη φορέσετε έντονα αρώματα.

Στην εργασία σας:
1. Γίνετε απαραίτητοι: Θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας, κάθε φορά που θα απευθύνεται σε εσάς ο προϊστάμενος σας σημαίνει ότι σας θεωρεί πιο ικανό από κάποιον άλλο να φέρει σε πέρας την εργασία που ζητά. Να είστε πρόθυμοι να απαλλάξετε τον προϊστάμενο σας από την εργασία που μπορεί να γίνει από εσάς.
2. Ποτέ μη ρωτάτε για το ίδιο πράγμα πάνω από 2 φορές. Εκτός του ότι κινδυνεύετε να γίνετε κουραστικοί, το κακό είναι ότι ο/η προϊστάμενος δεν θα απευθυνθεί ξανά σε εσάς για βοήθεια.
3. Μη λέτε ποτέ δεν ξέρω. Προσπαθήστε μόνοι σας να καταλάβετε ακριβώς τι περιμένουν από εσάς, αναζητήστε πηγές πληροφόρησης και προσπαθήστε να φέρετε εις πέρας την εργασία που σας ανέθεσαν Ακόμα και εάν δεν είναι δυνατό να καταφέρετε κάτι τέτοιο, καλλίτερο είναι να πάτε στον προϊστάμενο με δείγματα μίας αξιόλογης προσπάθειας παρά με άδεια χέρια.
4. Να είστε σωστοί, γρήγοροι και αποτελεσματικοί. Όταν παραδίδετε μία εργασία θα πρέπει να είστε 100% σίγουροι ότι δεν υπάρχουν λάθη σε αυτή. Ο προϊστάμενος σας δεν είναι ο δάσκαλός ή ο καθηγητής που θα σας επιστρέψει το γραπτό με τις απαραίτητες διορθώσεις για να μάθετε κάτι από αυτές. Απλά θα σας αφήσει μετεξεταστέους.
5. Μάθετε όχι μόνο να εντοπίζετε προβλήματα αλλά να τα λύνετε κιόλας. Ποτέ δεν θα ξεχάσω την Αγγελοπούλου να λέει σε μία συνέντευξη (τότε που προέδρευε στο Αθήνα 2004) «Δεν θέλω οι συνεργάτες μου να βλέπουν παντού προβλήματα. Θέλω να λύνουν προβλήματα».
6. Φροντίστε να είστε ενήμεροι πάντα στη δουλειά σας. Μην εφησυχάζετε με ένα πτυχίο ή μεταπτυχιακό. Δυστυχώς για εσάς η αγορά εργασίας έχει γεμίσει με ανθρώπους που προσφέρουν όχι μόνο αυτά αλλά και περισσότερα προσόντα. Να επιμορφώνεστε συνεχώς πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς σας, να ενημερωνόσαστε για την βιβλιογραφία, δημιουργήστε μία καλή βιβλιοθήκη με τα βιβλία που αφορούν την ειδικότητά σας, την οποία καλό είναι να τη διατηρείτε στην εργασία σας. Να παρακολουθείτε στον τύπο όλες τις εξελίξεις για τον χώρο και τον κλάδο που εργάζεστε.
7. Γνωρίστε τη εταιρεία σας. Ακόμα και αν εργάζεστε απλά στο λογιστήριο μίας βιομηχανίας, φροντίστε να μάθετε για όλα τα προϊόντα, πως παρασκευάζονται, σε ποια αγορά απευθύνονται. Δεν υπάρχει πιο θλιβερό πράγμα από αυτούς που δεν έχουν ιδέα για το πως παράγεται το βασικό προϊών της εταιρείας τους...
8. Να πηγαίνετε πάντα στη δουλειά σας κομψά ντυμένοι, καθαροί, καλοχτενισμένοι ακόμα και αν όλοι οι συνάδερφοι σας πάνε με τζιν και tsirt. Η ευχάριστη εμφάνιση προδιαθέτει πάντα θετικά τους γύρω μας.
9. Μην κουτσομπολεύετε, μην κάνετε εξομολογήσεις μη λέτε τα προσωπικά σας και τα οικογενειακά σας σε συναδέρφους. Μην δέχεστε εξομολογήσεις και κυρίως μη δίνετε συμβουλές. Όλα αυτά δημιουργούν όχι μόνο άχρηστες οικειότητες αλλά και ανεπιθύμητες καταστάσεις όπως εντάσεις, ζήλιες κλπ.
10. Συμμετέχετε σε όσες εκδηλώσεις που οργανώνουν οι συνάδερφοί σας, Να είστε πάντα ευγενικοί μαζί τους, και μην κάνετε διακρίσεις.
11. Μη σχολιάστε τους προϊσταμένους σας και μην μοιράζεστε τα παράπονά σας για αυτούς με άλλους συναδέρφους..
12. Μην μεταφέρετε στους προϊσταμένους σας κουβέντες ή κουτσομπολιά του γραφείου. Μπορεί να ευχαριστηθεί που θα βρει κάποιον να του παρέχει πληροφορίες αλλά ακόμα και για αυτόν θα είστε ο σπιούνος της υπόθεσης.
13. Πηγαίνετε πάντα νωρίς το πρωί στο γραφείο.
14. Κρατάτε σωστό αρχείο, και φροντίστε να έχετε στοιχειωδώς τακτοποιημένο γραφείο.
15. Μην αφήνετε εκκρεμότητες να χρονίζουν Ξεκαθαρίστε με όλες τώρα.
16. Μη κάνετε σχέσεις με συναδέρφους ή ακόμα χειρότερα με προϊσταμένους
17. Επενδύστε στη εταιρεία που δουλεύετε. Οι στόχοι σας πρέπει να συμπίπτουν με τους στόχους του εργοδότη σας.
18. Μη μιλάτε δυνατά στο τηλέφωνο. Μην κάνετε προσωπικά τηλέφωνα στα γραφείο τα οποία κρατάνε πάνω από 5 λεπτά.
19. Μην γκρινιάζετε για τη δουλειά σας. Αν δεν σας αρέσει, μπορείτε απλά να βρείτε κάποια άλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: