ΓΙΝΕ ΠΛΟΥΣΙΟΣ

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι μπορείτε να γίνετε πλούσιος; Ή μήπως είστε από αυτούς που πιστεύουν οτι πλούσιος ήταν μόνο ο Ωνάσης, ή πλούσιοι είναι μόνο η οικογένεια Βαρδινογιάννη ή ο Αγγελόπουλος, ο Gates και ο Hilton;
Είστε μήπως από αυτούς που ελπίζουν οτι για να φτιάξει η ζωή τους θα πρέπει τους πέσει το Τζόκερ ή το Λόττο;
Αν ναι, τότε καλλίτερα μη μπείτε στο κόπο να διαβάσετε την υπόλοιπη δημοσίευση.

Κατά αρχήν να ξεκαθαρίσω κάτι: πλούσιος δεν είναι ΜΟΝΟ αυτός που διαθέτει εκατομμύρια, μεγάλες, κερδοφόρες επιχειρήσεις, καράβια κλπ. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν μάλλον οι πολύ πλούσιοι για να μην πω οι πάμπλουτοι.
Πλούσιος είναι και αυτός που μπορεί να ξεφύγει από τον μέσο όρο, να διαθέτει ένα καλό αποθεματικό χρημάτων, να κάνει επενδύσεις και να μπορεί να πραγματοποιεί πολλά από τα όνειρά του.

Αφήστε κατά μέρος τις ελπίδες για κάποιο Τζόκερ και την αυτολύπηση επειδή δεν είστε γιος ή κόρη εφοπλιστή... Αναλάβετε δράση για να πάρετε τη ζωή στα χέρια σας. Η προσήλωση στους στόχους σας και η συνέπεια στις πράξεις σας θα σας ανταμείψουν με το παραπάνω.

Για να έχετε φτάσει ήδη σε αυτό το σημείο του άρθρου θεωρώ οτι πράγματι σας ενδιαφέρει να γίνετε πλούσιος. Αυτό που χρειάζεται από μέρους σας είναι διάθεση για δράση, υπομονή και γενναίες αποφάσεις. Υπομονή γιατί δεν θα γίνετε πλούσιοι μέσα σε λίγους μήνες!

Α. Αξιολογήστε τη θέση σας και πάρτε αποφάσεις:
1. Επανεξετάστε τα εισοδήματά σας:
Αν κερδίζετε 800 ή 1.000 ευρώ τον μήνα δεν πρόκειται να γίνετε πλούσιος ποτέ. θα πρέπει είτε να βρείτε κάποια πρόσθετα εισοδήματα ή ακόμα και να αλλάξετε δουλειά. Πολλοί άνθρωποι είναι χρόνια κολλημένοι σε έναν εργοδότη μόνο και μόνο γιατί φοβούνται τις αλλαγές, ή τεμπελιάζουν να ψάξουν για καλλίτερες ευκαιρίες. Ακόμα και αν τα προσόντα σας είναι πολύ περιορισμένα, ενταχθείτε σε κάποιο πρόγραμμα επιμόρφωσης. Η επιτυχία απαιτεί να ξεκολήσετε από τον καναπέ σας!
2. Μην σπαταλάτε την περιουσία σας. Κάθε ευρώ αξίζει μία καλλίτερη τύχη από το να το πετάτε σε ρούχα ή άσκοπες διασκεδάσεις. Σκεφτείτε πχ τα επιπλέον 100 ευρώ που θα εξοικονομήστε από 3 γεύματα σε εστιατόριο ή από δύο επισκέψεις σε κάποιο νυχτερινό κέντρο. Επενδύοντας αυτό το ποσό κάθε μήνα επιπλέον στον προθεσμιακό σας λογαριασμό με επιτόκιο 4% στο τέλος μίας 15ετίας θα έχετε 24.800 ευρώ.

Β. Δαπάνες VS Αποταμίευση: Αναλογία 75 - 25
3. Καταγράψτε τα έσοδα και τα έξοδα σας. Ρυθμίστε τα έτσι ώστε ένα σταθερό ποσοστό των εσόδων σας κάθε μήνα να πηγαίνει σε λογαριασμό αποταμίευσης. Το ελάχιστο ποσοστό που πρέπει να αποταμιεύεται είναι το 25% (1/4) του εισοδήματος. Επιδόματα, δώρα εορτών και bonus θα πρέπει να αποταμιεύονται μόλις εισπραχθούν.

Γ. Επενδύοντας τις αποταμιεύσεις μας
4. Μόλις οι αποταμιεύσεις σας περάσουν σε ποσό τους 3 μισθούς μπείτε σε πρόγραμμα μεσοπρόθεσμων ασφαλών επενδύσεων. Τι εννοώ. Το ποσό που αποταμιεύετε πέραν των 3 μισθών θα πρέπει να πάει σε ένα προθεσμιακό λογαριασμό με καλό επιτόκιο. Με αυτό τον τρόπο θα διαθέτετε ένα επαρκές κεφάλαιο κίνησης στο ταμιευτήριο για την κάλυψη έκτακτων αναγκών, ενώ τα υπόλοιπα που βρίσκονται στις προθεσμιακές καταθέσεις θα σας δίνουν μία καλή απόδοση τόκων της τάξεως 3,5 - 4,5%.
5. Όταν το συνολικό απόθεμα σας φτάσει τους 12 μισθούς θα πρέπει να προχωρήστε σε πιο αποφασιστικές επενδύσεις οι οποίες όμως θα έχουν και μεγαλύτερα ρίσκα.
Θα πρέπει λοιπόν ένα κομμάτι από τη μηνιαία αποταμίευση να το διοχετεύσετε σε μία μακροπρόθεσμη επένδυση μεγαλύτερου κινδύνου όπως είναι η αγορά μετοχών στο χρηματιστήριο. Επιλέχτε μετοχές υγιών εταιρειών, οι οποίες εμφανίζουν δυναμισμό ανάπτυξης και δεν έχουν πολύ υψηλό PE (PE=τιμή μτχ / κέρδη ανά μετοχή).

Δ. Τώρα κάποιες επιπλέον παρατηρήσεις :
-Μη προβαίνετε καθόλου σε επενδύσεις στο χρηματιστήριο εάν σκοπεύετε να κάνετε κάποια άλλη μεγάλη επένδυση μέσα στην επόμενη 5ετία. Τα μετρτά τα χρειάζεστε για να καλύψετε μέρος της αξίας του ακινήτου. Εάν τα χρήματά σας είναι δεσμευμένα σε μετοχές υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστεί να περιμένετε μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να είστε σε θέση να τις πουλήσετε.
- Το στεγαστικό δάνειο κατατάσσεται στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Η αντιμετώπισή του όμως σε σχέση με τα εισοδήματά σας θα πρέπει να είναι η ίδια με αυτή του ενοικίου και η εξυπηρέτησή της δόσης δεν πρέπει να επηρεάζει το ποσοστό 25% του εισοδήματος σας που διοχετεύετε σε επενδύσεις..
Επιπλέον, για να μπορείτε να αντεπεξέλθετε στην εξυπηρέτησή του θα πρέπει το ποσό της δόσης να μην υπερβαίνει το 45% του μηνιαίου εισοδήματος σας.
-Παρακολουθείτε την αγορά και εκμεταλλευθείτε τις ευκαιρίες. Να ενημερώνεστε οι ίδιοι και να μην ακούτε τον καθένα να δίνει συμβουλές για το ποιες μετοχές θα πάρετε ή θα πουλήσετε και πότε.
Αυτά λοιπόν είναι κάποια λίγα αλλά βασικά πράγματα που από την εμπειρία μου συνθέτουν τη συνταγή της επιτυχίας. Γιατί στο κάτω κάτω της γραφής πλούσιος είναι αυτός μπορεί να διαθέσει περισσότερα από όσα έχει ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: