ΟΤΑΝ Η ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΠΗΓΗ ΕΝΟΣ ΑΚΟΜΑ ΕΣΟΔΟΥ

Είχα μπει στο taxisnet για να εκτυπώσω το εκκαθαριστικό της φορολογικής μου δήλωσης. Το εισόδημά μου προέρχεται αποκλειστικά από παροχή μισθωτών υπηρεσιών και διαπίστωσα ότι το ποσό της επιστροφής που μου είχε έρθει ισοδυναμούσε με μισό ακόμα μισθό! Το ποσό θα ήταν μεγαλύτερο εάν δεν αναγκαζόμουνα να χαρίσω κάποιες αποδείξεις στον πατέρα μου, ο οποίος είχε πρόβλημα.
Σκέφτηκα λοιπόν (λόγω και επαγγέλματος κυρίως) να συγκεντρώσω σε αυτό το Blog :
- Κατ'αρχήν ότι είναι χρήσιμο για να μπορεί ένας απλός φορολογούμενος να γλιτώνει φόρους
- Κάποιες οδηγίες και συμβουλές που και η ίδια έχω εφαρμόσει προκειμένου κάποιος να ξεμπλέξει από χρέη σε κάρτες τράπεζες κλπ
- Πρόσθετες οδηγίες και συμβουλές για να εξοικονομήσει ή να κερδίσει κάποιος χρήματα και να μπορέσει να αποκτήσει ένα καλό υπόλοιπο στον λογαριασμό καταθέσεών του.

Η πρώτη μου καταχώρηση λοιπόν θα είναι για τις δαπάνες που μπορούμε να βάλουμε στη δήλωση εισοδήματος.

1. Τόκοι δανείων: Πολλοί έχουν καταφέρει να πάρουν ένα σπίτι, με την υποστήριξη μίας τράπεζας, η οποία χρηματοδότησε την αγορά. Το σύνηθες είναι το δάνειο να είναι για το σύνολο της αξίας του ακινήτου, με αποτέλεσμα η συνολική επιβάρυνση με τόκους έως την οριστική εξόφληση να είναι πολύ υψηλή. Εάν μάλιστα κάποιος μελετήσει τι ακριβώς πληρώνει τα πρώτα χρόνια, θα δει ότι το μεγαλύτερο ποσό της δόσης είναι τόκοι (η τράπεζα φροντίζει πάντα να προεισπράξει τους τόκους για διάφορους λόγους που δεν είναι του παρόντος).
Πως λοιπόν μπορούμε να ωφεληθούμε από ένα τέτοιο, υποχρεωτικό βάρος ;
Απλά δηλώνοντας του τόκους του δανείου στη φορολογική μας δήλωση. Υπάρχουν όμως κάποιες προϋποθέσεις:
- Το δάνειο να αφορά αγορά πρώτης κατοικίας
- Για τη λήψη του δανείου να έχει εγγραφεί υποθήκη είτε στο αγοραζόμενο ακίνητο είτε σε οποιοδήποτε ακίνητο υπάρχει στο όνομα του άλλου συζύγου ή του παιδιού (το παιδί πρέπει να βαραίνει τον φορολογούμενο, δηλαδή είτε να είναι ανήλικο, ή ενήλικο έως 25 ετών που σπουδάζει, είτε είναι εγγεγραμμένο σαν άνεργος στον ΟΑΕΔ κλπ)

Αν το δάνειο έχει ληφθεί πριν την 31/12/2002:
Από το φορολογητέο εισόδημα εκπίπτει αυτούσιο το ποσό της δαπάνης τόκων που αναλογεί στα πρώτα 120τμ της κατοικίας.
Σε περίπτωση που κάποιος λάβει δάνειο για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση κλπ διατηρητέων κτισμάτων, εκπίπτει το σύνολο των τόκων, ανεξαρτήτως τετραγωνικών και ανεξαρτήτως εάν δεν πρόκειται για πρώτη κατοικία (καλή περίπτωση εάν ο εξοχικό που μας κληρονόμησε η γιαγιά βρίσκεται πχ σε παραδοσιακό οικισμό)

Αν το δάνειο έχει ληφθεί μετά την 01/01/2003
Έχουμε απευθείας μείωση φόρου σε ποσό 20% επί της δαπάνης των τόκων που αναλογούν στα πρώτα 120τμ κατοικίας
Σε περίπτωση που κάποιος λάβει δάνειο για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση κλπ διατηρητέων κτισμάτων, εκπίπτει το σύνολο των τόκων που αναλογούν σε τμήμα δανείου 200.000,00 ευρώ, ανεξαρτήτως τετραγωνικών και ανεξαρτήτως εάν δεν πρόκειται για πρώτη κατοικία (καλή περίπτωση εάν ο εξοχικό που μας κληρονόμησε η γιαγιά βρίσκεται πχ σε παραδοσιακό οικισμό)


2. Εγκατάσταση φυσικού αερίου. Εκπίπτει ποσοστό 20% από το εσόδημα.
Εάν πρόκειται για πολυκατοικία, ζητήστε από τον διαχειριστή να αναγράφει χωριστά στις αποδείξεις κοινοχρήστων το ποσό της δαπάνης για εγκατάσταση φυσικού αερίου.

3. Αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα. Εκπίπτει ποσοστό 20% από το εσόδημα.

4. Αγορά φωτοβολταικών και άλλων μέσων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ανεμογεννήτριες κλπ). Εκπίπτει ποσοστό 20% από το εσόδημα.

5. Εγκατάσταση θερμομόνωσης: Εκπίπτει ποσοστό 20% από το εσόδημα.

6. Λοιπές, συγκεκριμένες δαπάνες για εξοικονόμηση ενέργειας. Εκπίπτει ποσοστό 20% από το εσόδημα.

Οι δαπάνες 2-6, εκπίπτουν μέχρι το συνολικό ποσό των 700,00 ευρώ (πράγμα που σημαίνει ότι εάν στο 2008 βάλουμε φυσικό αέριο και ηλιακό θερμοσίφωνα με συνολική δαπάνη 5.000,00 ευρώ, δεν θα έχουμε έκπτωση για το πόσό των 1.000 ευρώ (5.000Χ20%), αλλά μόνο από τα 700,00 ευρώ θα ωφεληθούμε. Καλό είναι λοιπόν τέτοιες δαπάνες να τις προγραμματίσουμε λίγο, έτσι ώστε πχ τον Σεπτέμβριο του 2008 να εγκαταστήσουμε φυσικό αέριο και τον Φεβρουάριο του 2009 να βάλουμε ηλιακό θερμοσίφωνα. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μεγαλύτερο φορολογικό όφελος και δεν θα επιβαρύνουμε σημαντικά τον οικογενειακό προγραμματισμό)

7. Αμοιβαία κεφάλαια: Ποσό που καταβλήθηκε για αγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων που αγοράστηκαν πριν 3 έτη και δεν έχουν μεταβιβαστεί ακόμα.
Εκπίπτει ποσοστό 20%., και έως το ποσό των 3.000,00 ευρώ.
Εάν πληρώνουμε ασφαλιστήρια ζωής συνδεδεμένα με αμοιβαία κεφάλαια, εμπίπτουν σε αυτή την περίπτωση (εδώ είναι οι περιπτώσεις που στη σύμβαση συμφωνούμε η ασφαλιστική να επενδύσει για λ/σμό μας τα λεφτά που καταβάλλουμε με τη μορφή ασφαλίστρων σε αμοιβαία και να μας αποδίδει τα κέρδη ή ζημιές)


8. Δαπάνη ενοικίου κύριας κατοικίας: Απευθείας ωφέλεια φόρου έως το 20% της δαπάνης. Η συνολική ωφέλεια δεν μπορεί να ξεπεράσει το ποσό των 1.200,00 ευρώ (αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να πάρω επιστροφή μεγαλύτερη από 1.200,00 ευρώ...).
Προϋποθέσεις για να εκπέσω τη δαπάνη ενοικίου:
- Να μην παίρνω στεγαστικό επίδομα
- Δεν έχω στην κατοχή μου άλλη κατοικία εντός του ίδιου Νομού, η οποία ανήκει σε εμένα ή στην οικογένεια που με βαραίνει εξολοκλήρου., και η οποία έχει επιφάνεια ίση ή μεγαλύτερη από αυτή που μισθώνω (αν δηλαδή ενοικιάζω εάν κατοικώ σε μισθωμένη κατοικία 120τμ στην Ν.Σμύρνη και ταυτόχρονα έχω στην κατοχή μου μία γκαρσονιέρα 48τμ, εκπίπτω κανονικά την δαπάνη ενοικίου από το σπίτι στη Ν.Σμύρνη).
- Την δαπάνη την δήλωσα με την αρχική μου δήλωση, την οποία κατέθεσα εμπρόθεσμα (αν δηλαδή καταθέσω τη δήλωση το Μάρτη αλλά τον Ιούνιο θυμηθώ να δηλώσω ο ενοίκιο έχω χάσει!)

9. Έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης: Έχουμε απευθείας μείωση φόρου μέχρι ποσοστού 20% της συνολικής δαπάνης, και με ανώτατο όριο τα 6.000,00 ευρώ.
Εδώ βάζουμε ότι πληρώνουμε:
- στον παθολόγο, τον οδοντίατρο, τον ψυχίατρο κλπ (εξαιρείται ο διαιτολόγος, διατροφολόγος, ομοιπαθητικός, λογοθεραπευτής και μασέρ που εντάσονται στη κατηγορία 12)
- σε κλινικές και νοσοκομεία
- σε νοσοκόμους
- για αγορά και τοποθέτηση τεχνιτών οργάνων το οποία είναι αναγκαία για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού (φακοί επαφής και γυαλιά οράσεως εμπίπτουν εδώ)
Προσοχή όμως: Θα πρέπει αυτές τις δαπάνες να τις βάλουμε στην αρχική, εμπρόθεσμη δήλωση που θα υποβάλουμε!

10. Ποσά που καταβλήθηκαν σε οίκους ευγηρίας Έχουμε απευθείας μείωση φόρου μέχρι ποσοστού 50% από το εσόδημα.
Προσοχή όμως: Θα πρέπει αυτές τις δαπάνες να τις βάλουμε στην αρχική, εμπόθεσμη δήλωση που θα υποβάλουμε!

11. Δαπάνες για ιδιαίτερα μαθήματα, φροντιστήρια οποιασδήποτε βαθμίδας, ξένες γλώσσες κλπ. Δεν αφορά δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
Προσοχή όμως: Θα πρέπει αυτές τις δαπάνες να τις βάλουμε στην αρχική, εμπρόθεσμη δήλωση που θα υποβάλουμε!

12. Δαπάνες διασκέδασης και ανανέωσης:
- Δαπάνες σε εστιατόρια, μπάρ, καφετέριες, δεξιώσεις
- Δαπάνες για , κομμωτήρια, ινστιτούτα, γυμναστήρια, διατροφολόγους, μασέρ, ομοιπαθητικούς, λογοθεραπευτές
Προσοχή όμως: Θα πρέπει αυτές τις δαπάνες να τις βάλουμε στην αρχική, εμπρόθεσμη δήλωση που θα υποβάλουμε!

13. Δαπάνες υδραυλικού, ψυκτικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή κλπ. Προσοχή όμως: Θα πρέπει αυτές τις δαπάνες να τις βάλουμε στην αρχική, εμπρόθεσμη δήλωση που θα υποβάλουμε!

Οι δαπάνες των περιπτώσεων 12&13 λαμβάνονται αθροιστικά και μας αποφέρουν μία εισοδήματος της τάξεως 40% επί των δαπανών, και μέχρι το ποσό των 8.000,00 (που σημαίνει οτι για να έχουμε τη μέγιστη έκπτωση εισοδήματος με ανάλλογη ωφέλεια φόρου θα πρέπει να συγκεντρώσουμε αποδείξεις αξίας 20.000,00 ευρώ!).

14. Ασφάλιστρα: Ποσά που πληρώνουμε για συμβόλαια συνταξιοδοτικά ή για κάλυψη νοσοκομειακή

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Ψάχνετε για έναν ιδιωτικό δανειστή; Χρειάζεστε επειγόντως δάνειο; Έχετε κακή πίστωση; Μπορώ να σας βοηθήσω να εξασφαλίσετε ένα δάνειο με επιτόκιο μόλις 2%. 100% χρηματοδότηση με ελάχιστη τεκμηρίωση.
Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: {lendersuccess@gmail.com} αν σας ενδιαφέρει να πάρετε ένα δάνειο, ώστε να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις του δανείου μας
Ευχαριστώ

John Robert είπε...

ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ,

Η αξιόπιστη προσφορά δανείου ισχύει τώρα και παίρνει ένα δάνειο! Αυτή είναι μια ευκαιρία
για όσους αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και όσοι θέλουν χρηματοοικονομική αναταραχή
τη ζωή τους, δίνουμε πίστωση σε ένα πολύ λογικό επιτόκιο 2%, το δίνουμε
όλα τα είδη των δανείων για να βοηθήσει το έθνος του οικονομικού άγχους. Πολλοί είναι
πάσχουν και χρειάζονται βοήθεια για να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο, πολλοί είναι έξω
της εργασίας και χρειάζονται οικονομική βοήθεια για την έναρξη μιας επιχείρησης, πολλά από τα οικονομικά
η βοήθεια πρέπει να εκκαθαρίσει τους λογαριασμούς και τα χρέη της. Αυτή είναι μια σοφή απόφαση
για σας τώρα. Η προσφορά δανείου μας είναι εγγυημένη χωρίς καμία εγγύηση
ερώτηση. Ως υποψήφιος δανείου ζητάτε δάνειο με τις λεπτομέρειες του
επαφή μου παρακάτω. Όνομα: John Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: mrjohnrobertloanfirm@gmail.com
Whatsapp (+16315424682)

Keren molina είπε...

Καλή μέρα ,

Οι αξιόπιστες συμβάσεις δανείων ισχύουν τώρα και παίρνουν δάνεια !!! Πρόκειται για μια ευκαιρία για όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και όσους θέλουν οικονομική αναταραχή στη ζωή τους, παρέχουμε πίστωση με πολύ λογικό επιτόκιο 2%, παρέχουμε όλα τα είδη δανείων για να βοηθήσουμε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικό άγχος. Πολλοί υποφέρουν και χρειάζονται βοήθεια για να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο, πολλοί χάνουν τη δουλειά τους και χρειάζονται οικονομική βοήθεια για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση, πολλοί από τους οποίους πρέπει να καθαρίσουν τους λογαριασμούς και τα χρέη τους. Αυτή είναι μια σοφή απόφαση για σας τώρα. Η εγγυημένη προσφορά μας εγγυάται ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση. Ως υποψήφιος δανείου, εάν σας ενδιαφέρει να δανειστείτε δάνειο από την εταιρεία μας επικοινωνήστε μαζί μας μέσω:

(WHATSAPP): +2347036746851

Ή επικοινωνήστε μαζί μας μέσω:
(EMAIL): globalfinancecompany234@gmail.com

Ευχαριστώ