KILL BILL


Ή ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΦΟΡΤΩΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ

Μήπως είστε από αυτούς που και οι 5 κάρτες τους έχουν χτυπήσει κόκκινο και σκέφτεστε να πάρετε ένα νέο δάνειο για να αντεπεξέλθετε στη καθημερινότητά σας; Μήπως τα τηλέφωνα από τις εταιρείες είσπραξης είναι πιο συχνά από τα τηλέφωνα της μητέρας σας; Μήπως αισθάνεστε φοβερό στρες και πίεση από τα δάνεια που σας πνίγουν;

Δυστυχώς δεν πρωτοτυπείτε.

Μία φίλη φίλης, ψυχολόγος, πήγε να ζήσει σε μεγάλο Ελληνικό νησί. Εκεί άνοιξε και το νέο ιατρείο της. Όταν μετά από χρόνια τη συνάντησε η φίλη μου και τη ρώτησε αν πάνε καλά η δουλειές στο νησί, η απάντηση ήταν καταπέλτης: είχε τόσο πολύ δουλειά που πολλές φορές δεν της έμενε χρόνος ούτε για την προσωπική της ζωή. Και όλοι σχεδόν οι πελάτες της ήταν δανειολήπτες.

Όπως είπα προηγουμένως, δεν πρωτοτυπείτε. Όμως για όλα τα πράγματα υπάρχει λύση, σας το εγγυούμαι προσωπικά. Θα πρέπει όμως να αποφασίσετε, για ένα διάστημα έστω, να αφήσετε πολλές από τις συνήθειές σας.

Πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα εξόφλησης των λογαριασμών σας θα πρέπει να πάρετε μία γενναία απόφαση: Για ένα διάστημα (και το εννοώ όταν λέω για ένα διάστημα) θα πρέπει να θυσιάσετε πολλές από τις αγαπημένες ή λιγότερο αγαπημένες σας συνήθειες. Το διάστημα θα εξαρτηθεί από εσάς και το στόχο σας για το μέχρι πότε θα έχετε εξοφλήσει εντελώς τους λογαριασμούς σας.

1. Βρείτε όλους τους λογαριασμούς καρτών και δανείων που έχετε και αθροίστε τις οφειλές που έχετε σε κάθε έναν από αυτούς. Πιστέψτε με μόνο έτσι θα αποκτήσετε μία πραγματική εικόνα του πόσα χρήματα χρωστάτε. Το ποσό που πληρώνετε σαν ελάχιστη δόση κάθε μήνα σε 3, 4, 5 ή περισσότερες κάρτες δεν σας βοηθάει να καταλάβετε πόσο βαθιά έχει φτάσει το πρόβλημα.

2. Συνειδητοποιήστε ότι το να πληρώνετε την ελάχιστη δόση κάθε μήνα, απλά και μόνο για να μη «διαμαρτύρονται» τα δάνεια και οι κάρτες δεν βοηθάει καθόλου. Απλά διαιωνίζει το πρόβλημα. Αν θέλετε πραγματικά να απαλλαγείτε από τα χρέη σας πρέπει να βάλετε γερά το χέρι στη τσέπη

3. Βάλτε στόχο με βάση τις δυνάμεις σας για το μέχρι πότε θα καταφέρετε μία δραστική μείωση του υπολοίπου σας, και για το μέχρι πότε θα έχετε καταφέρει ολοκληρωτική εξόφληση. Από προσωπική πείρα θεωρώ καλύτερα τα δύο στάδια, γιατί ιδιαίτερα το πρώτο δεν πρέπει να κρατήσει πάνω από 1-1,5 χρόνια. Το δεύτερο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

4. Συγκεντρώστε ΟΛΑ τα χρέη σας από κάρτες και δάνεια σε ΕΝΑΝ Λ/ΣΜΟ. Κάντε έρευνα αγοράς, μιλήστε με τράπεζες και βρείτε ποιά σας προσφέρει το καλλίτερο επιτόκιο. Πολλές τράπεζες προσφέρουν πολύ χαμηλό ή ακόμα και μηδενικό επιτόκιο για τον πρώτο 1 – 1,5χρόνο. Εκμεταλλευτείτε το.

5. Κάντε μία μηνιαία κατάσταση όλων των εξόδων σας. Κατηγοριοποιήστε τα με βάση το πόσο απαραίτητα σας είναι για να ΕΠΙΒΙΩΣΕΤΕ στην καθημερινότητά σας. Βρείτε που έχετε τη μεγαλύτερη διαρροή χρημάτων και περιορίστε την. Μπορείτε να δείτε τους τρόπους που προτείνω για τον περιορισμό των οικογενειακών δαπανών και για βελτίωση των οικονομικών σας αλλά και τις προτάσεις μου για αντιμετώπιση ακραίων ή λιγότερο ακραίων καταστάσεων.

6. Σταματήστε εντελώς να χρησιμοποιείτε κάρτες. Καταστρέψτε τις ή δώστε τις στους γονείς σας να τις φυλάνε.

7. Βρείτε ένα τρόπο να ενισχύσετε τα έσοδά σας. Πιθανά με μία εργασία από το σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: